Til toppen

Hvordan legge vinylgulv?

På tide med nytt gulv? Vinylgulvet - og spesielt klikk-vinyl - blir et stadig mer populært valg.

Vinylgulvet har mange fordeler. Det er et slitesterkt materiale som tåler hard bruk fra både barn, husdyr og danseglade naboer. Det er pent å se på, mykt å gå på og har naturlig lyddempende egenskaper, noe som gjør vinylgulvet behagelig for både føtter, øyne og ører. Du trenger heller ikke etterbehandle med hverken voks eller polish.

Nytt gulv med et klikk

Å legge gulv med klikksystem er så enkelt at alle kan klare det. Er platespilleren din eneste erfaring med vinyl? Slapp av, senk skuldrene, legg vekk både spiker og lim – dette gulvet kan du klikke sammen som et puslespill. Klikk-vinyl kan brukes innendørs i alle tørre rom, og det fungerer fint sammen med gulvvarme. Har du gjort unna alle forberedelsene, blir selve gulvleggingen en smidig prosess. Slik gjør du det:

Før monteringen av vinylgulv må gulvet ligge til temperering i rommets temperatur
Forarbeidet er halve jobben

Når du skal legge vinylgulv, er det avgjørende med et rent og rett underlag. Hvilket undergulv du har, vil påvirke det endelige resultatet. For å sikre et optimalt resultat må du jevne ut

betongskjøter som er mer enn 1 mm dype og 4 mm brede
ujevnheter på mer enn 1 mm over en lengde på 20 cm
ujevnheter på mer enn 2 mm over en lengde på 1 m

Utjevning gjør du med egnet sparkel. I tillegg må undergulvet være rent og fritt for rusk, fett og kjemiske stoffer. Fei og støvsug etter behov. Det du også må passe på, er å akklimatisere vinylgulvet. Det er en enkel sak: La gulvet ligge i emballasjen i 48 timer før du begynner å legge det.

Topfloor Oak Beigy Grey D819 Vinytec Pro
Mål opp

Oppmålingen er en viktig del av planleggingen. Pass på at den siste raden med paneler er minst 5 cm bred når du er ferdig med å montere. La det også være igjen et mellomrom på minst 2 mm mellom gulv og vegg – slik gir du vinylgulvet plass til å utvide seg. Skal du ha gulvvarme, bør du ha et ekspansjonsrom på 5 mm.

Klikk i vei!

Når du har målt opp og planlagt, er det tid for å legge gulvet. Begynn med en hel planke i venstre hjørne. Fortsett med en parallell planke i rad nummer to. Kjøper du vinylgulv av høy kvalitet, er det lekende lett å klikke deg videre. Smidigst går klikkingen hvis du løfter plankene til en vinkel på 20–30 grader og trykker dem inn. Deretter kontrollerer du skjøten med tommelen. Må du kappe bordene, gjør du det med kappsag eller kniv. Sitter du igjen med en del lengre enn 30 cm, kan du starte neste rad med denne.

Spennende vinylgulv med klikksystem som gjør det ekstra raskt og enkelt å legge
Tre tips for best visuell effekt:

1. Bland gulvpanelene godt slik at det ikke blir for mange lyse eller mørke ved siden av hverandre.

2. Monter panelene i samme retning som den lengste veggen og/eller parallelt med naturlige lyskilder.

3. Unngå endeskjøter som er på linje. Sørg gjerne for minst 30 cm mellom skjøtene.

Har du utstyret til oppussingen? Se vårt store utvalg verktøy og tilbehør til vinylgulvet


Relaterte artikler