Skip to main content
Til toppen
Klikk og hent GRATIS i nærmeste butikk 120 dager åpent kjøp Vi Matcher Prisen på ALT Trygg handel med Vipps, kort eller Klarna
8 tips til oppussing av baderom
8 tips til oppussing av baderom
finn tips og råd til ditt neste baderoms prosjekt

8 tips til oppussing av baderom

Dette bør du tenke på før du pusser opp baderom.

Ønsker du å pusse opp baderommet ditt? Da er det en del ting du må vite og ha kontroll på. Her gir vi deg 8 tips til oppussing av bad som kan gjøre prosessen enklere.

Baderommet er et av de viktigste rommene i en leilighet eller et hus. Det er det rommet der du kan være deg selv og få pusterom. Et bad symboliserer velvære og pleie, der vi som oftest starter og ender dagen vår. 

Til sammen bruker vi over et og et halvt år på baderommet i løpet av livet vårt. Det er med andre ord et rom som betyr mye, og det er kanskje derfor du har bestemt deg for å pusse opp badet ditt. 

Planlegg ditt neste baderom

Før du begir deg ut på "eventyret" kan det være lurt å gå gjennom noen tips rundt det å pusse opp badet. Her får du 8 tips som vil gjøre oppussingen av baderommet enkelt og strukturert.

1. Lag en ønskeliste

Når du skal pusse opp badet kan det lønne seg å skrive ned hva du behøver, kontra hva du ønsker. De enkle tingene kan fort listes, som toalett, dusj og vask, da dette er noe alle behøver i et baderom. 

Har du imdlertid tenkt på hvordan servanten skal se ut? Vil du ha en frittstående eller vegghengt toalett? Hvilken dusjnisje har du plass til; dusjkabinett, dusjforheng, dusjvegger eller badekar?

Det gjelder å tenke over både praktiske og estetiske ønsker, og skrive ned så de ikke går i glemmeboken. Et tips er å søke rundt etter inspirasjon og gode løsninger, og samle alt du finner i en mappe på pc-en din. 

2. Tenk oppbevaring og løsninger

Nordmenn og skandinaver generelt elsker den minimalistiske, nordiske stilen. Derfor kan man lett drømme seg bort i ryddige overflater og rene vegger, noe som gjør at oppbevaringsløsninger blir undervurdert. Det er nemlig ikke bare en skuff til tannbørsten og såpe du trenger.

De aller fleste ønsker å oppbevare håndklær, skittentøyskurv, hårprodukter, sminke, toalettpapir og andre pleieprodukter på badet sitt. Det gjelder å ikke undervurdere hvor mye oppbevaringsplass du trenger. 

Ta deg en runde på baderommet der du måler opp til høyskap og skuffer, og tenk over hvor knagger og hyller kan henge. Du vil raskt merke hvor mange ting du oppbevarer på badet når du går i gang med å rydde vekk eiendelene dine. Vær forberedt på en liten overraskelse!

3. Sjekk tilstand på rør og sluk

Om badet eksisterte før du flyttet inn og tok det i bruk, har du kanskje ikke kontroll på tilstanden til rør og sluk. Hvor gamle er de? Her de blitt jevnlig byttet ut på grunn av dårlig eller billig kvalitet? Er det korrosjonsskader?

Du bør derfor ta en sjekk av rør og sluk når du først skal gå i gang med å pusse opp badet. Rørføringen er noe av det viktigste på et bad, og du bør vurdere en utskiftning hvis rørene er mer enn 15-20 år gamle. 

Fine detaljer på bad


4. Farge, type, størrelse?

Valg av materiale kan være vanskelig. Du skal ha materialer til både gulv, vegger, tak og møbler, og utvalget er stort.

Her kan også kvalitet, struktur og pris spille en rolle. Hvilke baderomsfliser vil du ha? Har du alltid ønsket deg matte fliser i mursteinform som gir spafølelse, eller ønsker du å gå for den mer tradisjonelle varianten? Her er det bare å sette av tid. 

Uansett valg vil det viktigste være resultatet. Et tips er at du bør være oppmerksom på, og ta høyde for, at store fliser krever at du har et jevnere gulv enn små fliser.

5. Sett opp budsjett

Baderommet blir ofte regnet som det dyreste rommet å pusse opp. Det kan derfor være lurt å sette opp et budsjett når du har gjort deg opp en formening om hva du vil ha på ditt nye bad. 

Her bør du inkludere håndverkertjenester, som rivearbeid, elektrikerarbeid, flislegging, rørleggerarbeid og membrananlegging - alt etter hva du har behov for. 

I tillegg bør du liste opp den nye innredningen, som kan være kostnader på fliser, servant, dusj og toalett - samt installering av baderomsmøbel.

6. Gjør grundig research og ansett dyktige håndverkere

Skal du ansette noen for å hjelpe deg med å pusse opp badet, kan det lønne seg å gjøre grundig research. Det finnes et hav av håndverkere der ute som vil gjøre en glimrende jobb. Samtidig finnes det noen som kan sluntre unna og la deg stå igjen med vann til knærne.

Et tips er å sjekke ut referanser fra tidligere kunder. Kunden vil alltid være den ærligste kilden, og si det som det er om noe ikke stemte eller resultatet ble feil. Er du usikker på bedriften, kan du sjekke opp håndverkerbedriften i Brønnøysundregistret - samt notere ned telefonnummer og adresse.

7. Planlegg oppussingen

Før du går i gang med selve oppussingen gjelder det å planlegge løpet. Ha klar en plantegning av badet, slik at håndverkeren enkelt kan forstå hvordan de skal gå i gang med renoveringen. Nøkkelordet er å være strukturert. 

Har du tid, kan det i tillegg lønne seg å klargjøre rommet for håndverkerne. Her har du mulighet til å spare litt penger. 
Skal du endre på rørføringen, skifte ut rørene eller gjøre om belysningen, kan du strippe ned baderommet før de kommer. På den måten vil du spare både til og penger på jobben som skal utføres av profesjonelle. 

8. Sikre deg riktig dokumentasjon

Det siste, men kanskje det aller viktigste tipset, er å sikre deg FDV-dokumentasjon (forvaltning, drift og veldikehold). Denne dokumentasjonen MÅ du ha i orden for å sikre deg mot økonomiske tap i fremtiden.

Likevel kan dette dokumentet gå i glemmeboka etter at oppussingen er ferdig. Vær derfor nøye med å få utlevert dokumentasjonen fra de ansvarlige prosjekterende og utførende innenfor sine ansvarsområder.

Innholdet i FDV-dokumentasjonen tilpasses den enkelte jobben. Ved oppussing av bad kan relevante detaljer om materialer og involverteleverandører være nødvendig å ha med. I tillegg bør det forklares hvordan du anvender badet, samt rengjør og vedlikeholder rommet. 

Når du til slutt står med papiret i hånden kan du trygt avslutte oppussingsprosjektet, og vende tilbake til dine hverdagslige baderomsrutiner på et flunkende nytt bad.

Kan jeg gjøre mye av oppussingen selv?

Både ja og nei.

I teorien kan du gjøre mye av oppussingen selv hvis du er komfortabel med det og vil spare penger. Du bør likevel være oppmerksom på det personlige ansvaret du får i henhold til gjeldende våtromsregler og FDV-dokumentasjon.

Les om hvilke regler som gjelder ved oppussing av bad, og om hva du selv kan gjøre og hva du trenger å ansette en håndverker til. 

Lenker
Min side