Til toppen

Hvordan legge flis på baderom?

Har du behov for å pusse opp vegger og gulv på badet, men vil gjøre mye selv?

Har du behov for å pusse opp vegger og gulv på badet, men vil gjøre mye selv? Å legge fliser på bad krever både presisjon og tålmodighet, men er noe du kan lykkes med på egenhånd. I denne guiden viser vi deg hvordan.

Når du skal pusse opp baderommet, vil det i mange tilfeller både være lurt og nødvendig å kontakte profesjonelle håndverkere.

Likevel kan du oppnå et vellykket resultat (og spare en god slant) ved å legge fliser på egenhånd - i alle fall om du er litt nevenyttig.

Før du i det hele tatt kan starte flisleggingen, må du imidlertid være sikker på at badet tilfredsstiller våtromsnormen og andre regler for oppussing av baderom. Kan du svare ja på dette? Isåfall er det bare å gå i gang.

1. Mål opp vegger eller gulv

Riktig oppmåling er viktig for å beregne fordelingen av flisene, og spiller også en essensiell rolle når det gjelder å ta høyde for eventuelle skjevheter i gulv, vegger og tak. Her bør du med andre ord ikke ha hastverk!

Begynn med å finne overflatens midtpunkt. Herfra måler ut mot sidene, for å se hvordan fordelingen av flisene vil bli. Husk å inkludere rom til fuger (flisetrådens bredde), samt å ta hensyn til dører, vinduer, servanter og benkeplater, under oppmålingen.

Vi ønsker et så symmetrisk resultat som mulig. Ved å måle på denne måten tilrettelegger vi nettopp for at kappede fliser legges ut mot ender eller hjørner, og at hver ende av vegg eller gulv blir så like som mulig i størrelse.

NB! Pass også på å finne en løsning hvor ingen fliser blir mindre enn en halv flisbredde.


2. Planlegg første flisrad

Tegn en vannrett strek hvor du planlegger at første rad med fliser skal legges.

Om du skal legge fliser på veggene, bør du starte ved gulvet og legge oppover. Hopp imidlertid over den første flisrekken, i tilfelle det er ujevnheter i gulvet som kan gi følgefeil.

I stedet for kan du legge en rett list der bunnen på neste flisrekke vil starte. Det vil altså si høyden til nederste flisrekke, pluss to fugebredder.

For legging av flis på gulv, bør du legge den første flisen midt på gulvet. Hvis ikke kan du få problemer som følge av skjevheter i veggene.

3. Prøvelegg flisene

For å være sikker på at du har målt opp riktig, kan du legge flisene løst på gulvet (fest med tape om du skal flislegge vegger). Ser det riktig ut, kan du gå videre til neste steg.

4. Legg flislim

Nå er du endelig klar for å starte selve flisleggingen. Bland flislimet som anvist på pakningen. Rør rundt med jevne mellomrom under flisleggingen, for å unngå at det størkner.

Smør flislim utover de første to radene du skal fliselegge. Etterhvert som du blir varm i trøya, kan du øke antall rader til 3 eller 4. Husk likevel at det er bedre å være nøyaktig enn kjapp.

For å sikre at flislimet blir jevnt fordelt kan du bruke en tannsparkel for å lage riller i flislimet. Om du legger fliser på vegg, bør rillene være nedadgående så eventuelt vann renner ut, fremfor å bli liggende under flisene.

NB! Om du legger på vegg, sørg for å ha ca. 1 cm avstand mellom flislimet og listen.

5. Trykk på plass flisene

Legg første flis i midten av raden du skal flislegge, og jobb deg utover på sidene. Neste rad legges pent inntil flissnoren, for å sikre rom for fuger. Kappede fliser skal legges til slutt på en flisrad.

Repeter steg 4. og 5. til du har lagt alle.

Om du flislegger veggen, venter du med nederste rad til slutt. Ta jevnlig et steg tilbake, og sjekk at du legger flisene i rette linjer.

6. Sjekk hvordan flisene sitter

Trykk på plass flisene skikkelig med et fugebrett eller lignende, for å sikre at de sitter godt fast. Tilpass også eventuelle skeive fliser, f.eks. med en sugekopp for justering av fliser.

7. La det tørke

Når flisene er trykket på plass, er det bare å vente. Tørketiden kan avhenge av typen flislim, men en tommelfingerregel kan være 24 timer.

8. Legg fugemasse

Når tørketiden er over, kan du legge fugemassen. Bland den som anvist på pakningen, og la den hvile i ca. et kvarter. Smør så fugemassen utover, og sørg for at alle fuger blir fylt. La det tørke så lenge pakningen sider. Deretter vasker du bort all overflødig fugemasse med en svamp. Skyll og vri opp svampen ofte.

9. Nyt fruktene av arbeidet

Ta et skritt tilbake, se utover arbeidet du har lagt ned, og klapp deg selv på skulderen. Har du alt du trenger til flisleggingen? Se vårt store utvalg av fliser og verktøy her.


Relaterte artikler