Til toppen

Slik vasker du fliser og fuger inne

Det er enkelt å vedlikeholde flis. Likevel kan feil rengjøring føre til skjemmende skjolder og flekker.

Les våre beste tips til hvordan du enkelt vasker og vedlikeholder fliser og fuger.

Du vasker og vasker, men flisene og fugene ser fremdeles ikke skinnende rene ut. Kjenner du deg igjen? Såperester, kalk og smuss fester seg rask og kan være vanskelig å få bukt med, men med riktig rengjøring og teknikk kan de raskt og enkelt bli som nye igjen.

Les våre beste tips til hvordan du får rene fliser og fuger - enten du skal ta den hverdagslige vasken eller vårrengjøringen.

Hverdagsvask av fliser


Til den hverdagslige vasken fjerner du flekkene raskt og effektivt ved hjelp av en skuresvamp. Alternativt kan du også bruke en klut, svamp eller en myk børste - særlig dersom du ikke har så vriene flekker. 

Husk også å bruke et vaskemiddel egnet for typen flis du skal vaske. For eksempel kan det friste å bruke den velduftende grønnsåpen, men den bør du sette tilbake i skapet i denne sammenheng - grønnsåpe etterlater seg nemlig fett som vises som flekker på flisene.

Derimot kan et pH-nøytralt vaskemiddel brukes på alle typer flis og naturstein. Følg blandeforholdet som står på emballasjen og vask i vei!

Naturstein som skifer og marmor bør - i tillegg til rengjøring - impregneres med jevne mellomrom.


Les også: Slik vasker du fliser ute

Fjern vanskelige flekker med riktig rensemiddel


De vanskeligste flekkene setter seg som oftest i fugene, og disse kan være vanskelige å få vekk med klut og vanlig vaskemiddel. Her bør du derfor bruke et rensemiddel spesielt tilpasset for fliser og fuger.

Bland ut litt av middelet i vann, bruk en skurepad og skur i vei. Vask så over med vann.

Ved å blande rensemiddelet så konsentrert som mulig, vil du kunne fjerne selv de mest standhaftige flekkene. Unngå å la rensemiddelet sitte på fugene over lengre tid, og skyll både hender og fuger med rent vann når du er ferdig.

Grundig rengjøring av fliser og fuger

For å holde flisene og fugene fine lengst mulig bør du av og til gi de en ekstra grundig vask. Finn fram skurepaden, svampen, eller det du foretrekker å vaske med, og følg disse enkle trinnene:

1. Fjern fett

For å kvitte deg med fett på fliser og fuger bruker du et svakt basisk vaskemiddel med pH litt over 7. Du kan for eksempel blande ammoniakk og vann. Det lukter sterkt, så bruk hansker og vær så rask på labben som du kan.

2. Bli kvitt kalkrester

Kalk har det med å bygge seg opp over tid. Vask med et svakt surt vaskemiddel med pH litt under 7 for å fjerne kalkrestene. En blanding av vann og eddik gjør susen på badet, kjøkkenet eller terrassegulvet for å få bukt med kalkflekkene.

3. Ekstra omsorg til fugene

Fugene mellom flisene har en porøs overflate og blir derfor alltid møkkete. Fugefargen har det dessuten med å endre seg over tid. Bruk egnet rensemiddel for å fjerne vanskelige flekker og friske opp fugene. Vask over med vann.

4. Polering

Vil du holde flisene dine nye og fine bør du polere de av og til. Her kan du bruke et avispapir dyppet i en blanding av ammoniakk og vann for å gnikke bort smusset. Vask over med rent vann for å oppnå et godt resultat.

Damp bort smusset
– slipp skrubbing og polering

Vi deler et siste vasketriks som kan være noe for deg med mye flis hjemme. Smuss kan dampes bort med en dampvasker!

Damp trenger inn i hull og sprekker, og sørger for at selv den mest insisterende skitten i fugene fjernes. Da slipper du også skrubbing og polering.


Med disse tipsene blir flisene og fugene så gode som nye!


Relaterte artikler