Til toppen

Hvilket gulv passer for meg?

Vi guider deg når du skal velge mellom vinyl, laminat eller gulv.

Både vinyl, laminat og parkett kan være gode valg når du skal legge gulv, men hvordan finner du ut hvilken av disse som passer best? Vi guider deg gjennom de ulike gulvtypene, for å gjøre valget enklere for deg.

Gulvet spiller en dominant rolle i ethvert rom, og har mye å si for hvordan hjemmet ditt ser ut og oppleves. I tillegg til utseende spiller også komfort, slitestyrke, vedlikehold, lyddemping og pris inn på valg av nytt gulv - for å nevne noe.

Hvordan går du da frem for å velge hvilket gulv du skal ha? Her tar vi for oss ulike egenskaper ved vinyl, laminat og parkett, for å hjelpe deg med å finne gulvet som passer deg og dine rom best.

Overflate og farge

Utseende på gulvet er kanskje det første man tenker på ved valg av nytt gulv. Parkett har vært en folkefavoritt i lang tid, mye på grunn av det autentiske og eksklusive preget som de naturlige variasjonene i ekte treverk byr på.

Mye har imidlertid skjedd på laminat- og vinylfronten, og selv om det kan være store forskjeller i kvalitet, må du i mange tilfeller være ogd for å kunne skille mellom laminat, vinyl og parkett.

Fargekart på gulv
Dagens naturtro gjengivelse av treverk ( eller andre materialer ) kan nemlig lure de fleste til å tro at de trår på ekte vare. 

Når det gjelder fargeendringer er spesielt parkettgulv kjent for å endre farge med tiden - særlig de 6 første månedene etter at gulvet legges. Mørke tretyper blir typisk lysere med tiden, mens de lyse gulvene blir mørkere eller gulver litt. 

Hos vinyl- og laminatgulv forekommer fargeendringer sjeldnere, selv om direkte sollys eller lignende også kan påvirke disse gulvene.

Materialer og komfort

Parkett er som nevnt, bygd opp av tre. I tillegg til det naturlige og robuste preget som mange er så glad i, er det levende trematerialet lunt, behagelig og holder godt på varmen. 

Laminatgulv er derimot bygd opp av trefiberplater med en påtrykt overflate - for eksempel av treverk. Konstruksjonen gjør at gulvet kan føles hardere og kaldere enn parkett, men til gjengjeld er laminat svært slitesterkt og mindre påvirkelig for luftfuktighet og varme.

Vinylgulv består i hovedsak av plast, og er i likhet med laminat et svært slitesterkt og robust materiale. Det egner seg derfor godt til de fleste rom og bruksområder, og føles i tillegg mykt, varmt og behagelig under føttene. 

Lys 1 stavs parkett til ditt hjem
Slitestyrke og bruksområder

Tre er et levende materiale, som vil påvirkes av omgivelsene rundt. Parkett bør derfor ikke legges i rom hvor gulvet blir utsatt for mye fukt enn parkett. Det egner seg derfor godt på kjøkken og i gangen, så vel som på stue og soverom. Vær imidlertid obs på at gulvvarmen heller ikke her bør overstige 27 °C.

Har du hund eller et hjem fylt med mye aktivitet, kan laminatgulv med andre ord være et trygt og praktisk alternativ. 

Det samme gjelder vinylgulv, da denne typen også tåles mye slitasje og hardfør bruk. Du kan til og med få vinylgulv som er helt vanntette, og som dermed også er egnet for baderomsgulv. 

Lunt parkett til stuegulv
Vedlikehold og rengjøring

Laminat- og vinylgulvenes slitesterke og mostandsdyktige egenskaper gjør at de kreves lite vedlikehold og er enkle å holde rene.

Parkettgulv krever i større grad vedlikehold, og må overflatebehandles med jevne mellomrom for å beholde sin skjønnhet og slitestyrke. I tillegg bør det ikke brukes sterke rengjøringsmidler i det daglige renholdet. 

Oljede gulv bør helst kun rengjøres med støvsuger og tørrmopp. Lakkerte gulv tåler derimot vasking med oppvridd klut og såpe egnet for parkettgulv. 

En fordel med parkettgulv er at de kan slippe ned og lakkeres eller oljes på nytt. Slik kan du gang på gang gi gulvet nytt liv. Laminat- og vinylgulv må derimot byttes dersom de blir ødelagte.

husk varmekabler til vintekalde kvelder
Så - hvilket gulv bør du velge?

Kort oppsumert kan vi si at parkettgulv egner seg godt for deg som ønsker et gulv preget av høy kvalitet og komfort, og som ønsker den naturlige og autentiske følelsen av ekte treverk. 

Om du er på jakt etter et praktisk gulv som skal tåle høy aktivitet, kan det derimot lønne seg å velge laminat- eller vinylgulv. Med dagens naturtro gjengivelser av treverk, trenger du heller ikke la praktiske hensyn gå på bekostning av estetikken. 


Relaterte artikler