Til toppen
Hvordan legge storformatfliser ?
B-Plus Vanglih Pulido 120x240
Elegant og eksklusiv storformatflis på 120x240 cm. Med marmorerte årer lik Bianco Carrara-mamor.

Hvordan legge storformatfliser ?

Bruk av storformatfliser (gjerne 120x240 cm. eller større) blir mer og mer populært både i Norge og resten av Europa. Med storformatfliser får du elegante rom der flisene dekker store flater, og fugene er få og smale. Under finner du tips og råd om legging av storformatfliser.

1) Håndtering av storformatfliser

Storformatfliser håndteres litt annerledes enn fliser som er 60x60 cm. eller mindre. Heldigvis finnes det verktøy som kan hjelpe deg med håndteringen. Ved formater opp til og med 120x240 cm. format anbefaler vi å bruke 2-4 stk. sugekopper for å løfte flisen, avhengig av størrelse.

2) Før du legger storformatfliser

1 storformatflis dekker et ganske stort areale. For å unngå "bom" / luft under flisene bør underlaget være helt rett. Sjekk underlaget først. Bruk et vater. Maks. nivåforskjell bør ikke være mer enn 1 mm. hver andre meter.  Rengjør hele flaten for smuss og støv.

Det anbefales å bruke avrettingsmasse for best mulig resultat på gulv. Husk å la avrettingsmassen tørke ordetnlig og rengjør overflaten for støv og smuss før du går i gang med liming av flisene. På vegger, sett opp ordentlig stenderverk. I våtsoner, fest membranplatene godt.

3) Verktøy

Verktøy er halve jobben. Ved legging av storformatfliser er det en noen verktøy som hjelper deg med perfekt resultat. For fliser opptil 120 cm. lønner det seg å ha en ordentlig fliskutter, enten en fliskutter på 120 cm. eller en proff fliskutter for storformatfliser . For fliser med lengde over 120 cm. er det beste verktøyet proff fliskutter for storformatfliser

4) Legging av storformatfliser

Skal du legge storformatfliser på vegg, er det viktig å starte med nederste flis. Legg godt med sigefritt storformatlim over hele flaten der flisen skal ligge, samt dekk hele undersiden av flisen med lim. Løft flisen med sugekopper. Sett flisen på plass. Bruk et fugebrett og bank flisen lett på plass (start på midten og beveg deg utover). For at det ikke skal bli nivåforskjeller mellom fliser ved siden av hverandre/over hverandre, fest klips for nivellering under flisen du festet. Legg neste flis ved siden av eller over. Legg inn kile for nivellering i klipsen. Fest kilen ved å bruke tang for nivellering.

Skal du legge på gulv, er det samme fremgangsmåte. 

Bruker du Addalight storformatlim, er tørketid ca. 1 døgn ved 23 graders romtemperatur. 

5) Fuging og etterarbeid

Når flisen er festet og limet tørket, kan du starte med fuging. Bland fugemassen i murbøtte og påfør med fugebrett. Det anbefales å vaske lett før fugen skinnherder. Dette vil variere etter temperaturen i rommet. La fugemassen tørke. Gå over med svamp og rengjør flisene for fugestøv.

6) Nyt resultatet :-)