Skip to main content
Til toppen
Klikk og hent GRATIS i nærmeste butikk 120 dager åpent kjøp Vi Matcher Prisen på ALT Trygg handel med Vipps, kort eller Klarna
Laminat eller parkett - hva skal jeg velge?
Parkett
parkett til stue i ulike tykkelser og farger vi har 25 års garanti på parkett

Laminat eller parkett - hva skal jeg velge?

Det er ikke alltid så lett å vite hvor man skal begynne når mulighetene er mange og utvalget like så. For å gjøre det hele litt enklere har vi samlet litt informasjon her som kan hjelpe til med å gjøre avgjørelsen litt enklere.

Vi guider deg til riktig gulv som passer til ditt hjem. For hva er egentlig forskjellen på laminat og parkett? Og hva kan det være lurt å tenke over når utvelgelsen skal gjøres og valget tas?

Det er ikke lenger slik at laminat er den dårlige motstanderen til parketten. Utviklingen på området har vært stor og laminat har i dag mange gode fordeler, samtidig som det kommer i mange forskjellige farger og uttrykk. Derfor er det fint å vite litt om hvilken type underlag du har, om det skal være varme i gulvet og i så fall hvilken type varme det skal være.


Hva må jeg tenke på før jeg velger parkett?

Parkett er laget av naturmaterialer og består i stor grad kun av ekte trevirke. Det vil si at du vil få et veldig naturlig utseende på gulvet, hvor alle bordene er helt unike. Ettersom parkett er rent trevirke bærer gulvet varme som gjør det godt å gå på. Samtidig er parkett det mykeste gulvet å gå på, hvor oljet parkett er mykest og lakket parkett er litt hardere.

Parkett tåler litt mindre enn det laminat gjør og det vil derfor lettere få hakk og riper, en faktor det kan være lurt å tenke på om du skal gå med stiletthæler, har kjæledyr eller barn som leker mye på gulvet. Det positive med parketten er at den er enkel å reparere med sliping og etterbehandling med olje eller lakkering. Det er dog verdt å merke seg at det ikke er alle treslag som tåler gulvvarme like godt om dette er noe du ønsker å ha.


Laminat, hva må jeg tenke på før jeg velger det?


Laminat er i motsetning til parketten ikke laget av naturlige materialer og består av flere lag med plast, trefiber, membran, dekorfilm og melaminfolie som er laminert under høyt trykk. Det blir derfor en veldig kompakt overflate som er hardere å gå på. Mønsteret i laminatgulvet er maskinlaget og det vil derfor være repeterende mønster i platene, men fargen på gulvet endrer seg ikke med lyset slik som parkett vil gjøre.

Laminat er ekstremt slitesterkt og tåler en røffere bruk enn parketten gjør. På laminat kan du gå med stiletthæler, ha kjæledyr, barnelek og flytte møbler helt trygt uten at gulvet tar stor skade av dette. Det som derimot er verdt å merke seg er at laminat ikke kan etterbehandles slik som parkett kan. Så om det først har blitt hakk i gulvet vil dette være vanskelig å reparere.


Dette er lurt å tenke på!


Først, hvor skal du legge gulvet? Skal det være mye farting inn og ut med sko og høye hæler eller skal gulvet legges i en del av boligen hvor behandlingen ikke er like røff. Er det barn som skal leke, eller kanskje ommøblering er den store favorittaktiviteten. Da kan det være lurt å tenke på at parkett ikke holder seg like fin som laminat vil gjøre.


Vannbåren, elektrisk eller ingen gulvvarme


Så er det også verdt å vurdere om det er nødvendig med varme i gulvet. Det er mulig å bruke gulvvarme under både parkett og laminat, men de tåler varmen forskjellig. Parkettgulv tåler max 60W pr. km2 og overflatetemperaturen skal ikke overstige 27 grader. Her er unntaket bøk og lønn som ikke tåler gulvvarme.

Velger du laminatgulv vil det være lurt å ha gulvvarme under da dette er det veldig kaldt gulv å stå på. Det samme gjelder med gulvvarmen her, da laminat også kan ta skade av overflatevarme over 27 grader.


Vedlikehold


Tredje faktor i beregningen er hvor mye vedlikehold som er ønskelig. Et parkettgulv vil kreve noe mer behandling med sliping og lakkering eller oljing. Laminat vil på den andre siden være mer slitesterk og vedlikeholdsfri.


Utseende


Utseendet spiller også en rolle når utvelgelsen av nytt gulv skal gjøres. Et parkettgulv vil ha variasjon i hvert bord ettersom det er 100% naturlig materiale. Mens et laminatgulv vil ha et repeterende mønster fordi dette er maskinlaget. Ta en titt på våre laminatgulv, og bestill vareprøver av favorittene slik at du kan se og føle på gulvet skikkelig før du bestemmer deg.

Lenker
Min side