Skip to main content
Til toppen
Klikk og hent GRATIS i nærmeste butikk 120 dager åpent kjøp Vi Matcher Prisen på ALT Trygg handel med Vipps, kort eller Klarna
Slik legger du parkett selv
Slik legger du parkett selv
Guide til legging av parkett og hvordan du gjør det selv

Slik legger du parkett selv

Vil du legge på gulvet selv? Bli en Proff på gulvlegging med våre enkle tips.

Gi handymannen eller - kvinnen i deg en hjelpende hånd. Følg disse stegene og lær hvordan du legger parkett selv. 

Et parkettgulv gir hjemmet en følelse av eksklusivitet og robusthet. Enten du er nybegynner, nevenyttig - eller noe midt imellom - her er en steg-for-steg-guide for hvordan du legger parkett selv:

Sjekk at emballasjen er intakt

Det anbefales å kjøpe parkett som dekker romstørrelsen samt 5-6 prosent eksptra. Når parketten er i hus, sjekk at det ikke er hull i plastemballasjen. 

Hvis den er brutt opp, kan det ha kommet inn fukt. Pakker med skader bør returneres, da det kan medføre sprekker i bordene senere. Oppdager du et skadet bord under selve leggingen, lar du være å bruke det. 

Kjekt å vite: Bord med sprekk kan brukes, kutt vekk skadd del og bruk resten som første bord i en ny rad. 

La parketten tilpasse ser rommet

Innpakketparkett legges i rommet minst 48 timer før du starter på jobben - slik får parketten akklimatisert seg. 

Parkett trives best i rom med 18-20 grader, og en relativ fuktighet mellom 45 og 65 %.

Kjekt å vite: Du får kjøpt hygrometer som måler fuktighet. 

Rydd og rigg deg klar

Fjern tepper og andre underlag i rommet. rengjør og kontroller at undergulvet er uten fuktighet, helt og jevnt - hvis ikke må det avrettes. En tommelfingerregel er ikke mer enn 2 mm feil per meter og 1 mm per 20 cm. 

Kjekt å gjøre :  Fjern lister for å forenkle jobben - du ønsker en listeoppfradering uansett. 

Velg kvalitet under parkett

Gulv som monteres flytende ( uten å festes ), skal ha et underlag. Legges gulvet på betong og/eller gulvvarme. legger du først ned en fuktsperre. Det finnes som plater eller på rull. 

Når du velger å legge et parkettgulv, er det ingen vits i å risikere knirking og oppsprekking. Bruk et skumunderlag på 2-6 mm og du kan senere ta seiersdansen på parketten uten frykt for ubehagelige opplevelser.

Mål opp og følg bruksanvisning

Med moderne klikkskjøter er det en enkel jobb å koble bordene. Vær obs på at de første 3 radene er snorrette, da er mye gjort. 

Start med et helt bord i venstre hjørne. Legg nye bord bortover og mål avstand mellom siste hele bord du får plass til og den andre enden. 

Ta et nytt bord og skjær av delen du trenger for å få fylt inn. Sitter du igjen med en del større enn 30 cm, kan du bruke denne til å starte neste rad på motsatt side. Sett alltid kortendene sammen først, koble så langsiden på bord til forrige bredderad. Løft-press-klikk. 

Slik gjøres jobben effektivt, og du får et pent parkettgulv. 

Lenker
Min side