Skip to main content
Til toppen
Klikk og hent GRATIS i nærmeste butikk 120 dager åpent kjøp Vi Matcher Prisen på ALT Trygg handel med Vipps, kort eller Klarna
Slik velger du riktige deler for vann og avløpskoblinger

Slik velger du riktige deler for vann og avløpskoblinger

Det trenger ikke å være komplisert å kjøpe tekniske produkter. Her har du oversikten over hvor de ulike produktene brukes.

Kappe og plugg til oppussing 

Messing kapp og messing plugg trenger du under oppussing, for å stenge vannet. Da kan du tette rør lokalt for så å sette på vannet igjen i resten av huset. 

Du kan velge mellom 3/8’’, ½’’ og ¾’’ plugg for å tette uttak med innvendige gjenge i samme størrelse. I kombinasjon med gjengetape. Surr på tapen gjentatte ganger.  Løsner du pluggen må gjengetapen erstattes med ny. 

Messing kappen kommer med fiberpakning i 3/8’’, ½’’ og ¾’’, og er innvendig gjenget. Kan brukes både til kjøkken og bad. Må kombineres med vedlagte fiberpakning for å få det helt tett. 

 

Pakninger og konus

Gummipakninger kan råtne over tid og anbefales å bytte etter ca. 5-7 år.  

Vi har et utvalg til både badet og kjøkkenet ditt: 

 • ½’’: Benyttes mellom hånddusj og dusjslange på blandebatteriet. 
 • ¾’’: Er for vaskemaskin og oppvaskmaskin. 
 • 1’’: Brukes mellom avløpsdeler under servanter av eldre modeller med 25mm avløpsdel. 
 • 1 ¼’’: For tetting mellom avløpsdeler under en servant på badet. Mellom en flaskevannlås og en clickventil (popup). 
 • 1 ½’’: For tetting mellom kjøkkenvasken og avløpsrør på undersiden av kummen. 
 • 2’’: For tetting mellom kjøkkenvasken og avløpsrør på undersiden av kummen 

Ved demontering for rengjøring av avløpet kan konusen som sitter i vannlåsen gå i stykker. Bør derfor byttes etter 5-7 år. 

 • Til badet: Plastkonus 32mm (1 1/4'') er en konus som sitter på avløpsdelene under en servant på badet. 
 • Til kjøkkenet: Plastkonus 40mm (1 1/2") for å tette mellom mutter og 40mm rør på avløp under en kjøkkenbenk. 

Koblinger til dusjkabinettet

Du kan enkelt montere et dusjkabinett og koble til vannet selv. Alt du trenger i tillegg for å få koblet til vannet i kabinettet er dusjgjennomføring og to tilførselslanger. 

 • 503030034 Dusjgjennomføring til dusjkabinett 1/2" x 3/4" 
 • 503030056 Tilkoblingsslange dusjkabinett 3/4" vinkel x 1/2" vinkel x 1,2m . Du trenger 2 stk. 

Dusjgjennomføringen trer du igjennom hjørnet på dusjkabinettet. Disse hullene er standard hull og er forhåndsboret. Tre gjennomføringene i hullet og monter med rosetten, som skjuler hullet og skru fast med metallmutter som følger med. Deretter skrur du på blandebatteriet. 

På baksiden av kabinettet monters to stykk tilkoblingsslanger, til både varmt og kaldt vann. Til Cape dusjkabinett benytter du deg av 3/4" vinkel x 1/2" vinkel x 1,2m 503030056, som har en vinkle i hver ende, slik at kabinettet kan skyves helt inn til veggen. 

Vi har også:

 • 503030057 Tilkoblingslange 3/4'' vinkel x 1/2'' rett x 1,2m som passer Macro og Porsgrunn kabinett med originalt blandebatteri.   
 • 503030058 Tilkoblingslange 1/2'' vinkel x 1/2'' vinkel x 1,2m. Tilkoblingen for dusjkabinett med 1/2'' gjenge fra vannuttaket på veggen til 1/2" gjenge inn på dusjgjennomføring bak på dusjkabinettet. For nybygg med vegg boks. 

 Flexi avløpsrør benyttes under dusjkabinett, hvor man enkelt kan justere både lengde og vinkel. Dimensjoner kan kappes fra 40 mm til 32 mm. Flexi avløp 40/32 x 32/40 mm. 

 

Avstengningskraner

Siden vi ikke har sluk i gulvet på kjøkkenet, må vi ha mulighet til å kunne stenge av vannet til oppvaskmaskin. Enten har man en avstengning på kjøkkenkranen, eller så monterer man en avstengning under vasken. Der finnes det flere muligheter etter behov. 

T-stykket et utstyrt med en avstengingskran, med uttak for oppvaskmaskin fra ett eksisterende rør inne i en kjøkkenbenk. Med 3/4" utvendig gjenge for slangen. 10mm inn og 10mm vann ut og 3/4" til oppvaskmaskin.

 

Y-stykket har 2 uttak i 3/4". Dersom man ønsker å koble opp både vaskemaskin eller brannslange og oppvaskmaskin. Begge uttakene kan stenges med hendel. Brukes under kjøkkenbenken. 

 

Til slutt har vi en vaskemaskinkran med sinkgrep og dekkskive. Kranen monteres for uttak av vann til en vaskemaskin på bad eller vaskerom.  1/2'' utvendig gjenge, med tilbakeslagsventil så ikke vannet går tilbake i rørene fra maskinen ved kokevask på 95 grader. 

Kranen kan også monteres utendørs. 

 

Festemiddel til rør og avløp

Når man kobler både rør og avløp bør man bruke festemiddel for å sikre at koblingen blir helt tett.  

Men det er ikke alltid like enkelt å forstå hva man skal bruke hvor. Her finner du en liten oversikt: 

Unipak pakksalve er ett festemiddel som man bruker sammen med hamp. Salven gjør at hampen ikke ruller seg av ved montering og at monteringen mellom to metalldeler går lettere. Smør salven på hampen før montering. Fordelen med å bruke hamp er at den tåler å bli skrudd til, for så å skru koblingen litt opp igjen og så stramme til på nytt. Husk å påføre hampen «med klokka». Sett fra åpningen i gjenget ende. 

Gjengetape brukes for å lage en tett kobling hvor man skrur metall mot metall. Påfør tapen mange runder for å få det tett. Kan kun monteres en gang. Skrur man motsatt vei må ny tape påføres. Husk å påføre gjengetapen «med klokka». Sett fra åpningen i gjenget ende. 

Unigum gummikitt benyttes der det er vanskelig å få avløpsdeler tette. Gummien herder aldri og er enkel å demontere på ett senere tidspunkt. 

Glidex bruke både ved montering og demontering av alle typer avløpsrør. Påføring av Glidex gjør det enklere å få tilpasset avløpsrørene i hverandre. 50gr glidemiddel på tube med svamp. 

 

Vannlås eller flaskevannlås? 

Det finnes et rikt utvalg med vannlåser og flaskevannlåser. Når du skal montere servanten på badet, er det fint å vite hva du trenger til ditt bruk. 

Universal flaskevannlås passer til alle servanter. Vannlåsen passer til vårt Tind baderomsmøbel. Hvor den øverste skuffen er hel, uten hull til en flaskevannlås. Den universale flaskevannlåsen har et bend, som føres bak skuffen. Dette gir en frihet til å plassere bollevasken etter behov. I tillegg er den utstyrt med slangenippel for avløp fra vaskemaskin. Vannlåsen er teleskopisk og monteres inntil veggen. Denne vannlåsen er for 2-delt clickventil (popup). 

Easy Clean vannlås er den smarte vannlåsen på markedet. Mister du noe i sluket, løft opp toppen og få tilgang til vannlåsen. Ved rengjøring, løft opp toppen, skyll og sett tilbake!  Enkel og smart bruk med Easy Clean vannlås.  
 
Unngå å bruke kjemikaler og unngå ubehagelig arbeidsstilling under servanten. Denne smarte flaskevannlåsen passer både 32 og 40mm på uttaket til avløpet. Til både gamle og nye bygg. Rengjøring og tilgang til vannlåsen foregår oppi vasken. Ingen demontering under servanten er nødvendig. 
 
Rengjør på 20 sekunder: 
- Løft opp silen fra bunnventilen oppe i servanten. 
- Rengjør silen under rennende vann. 
- Sett silen tilbake på plass igjen. 

Kombi vannlås er komplett for servant og inneholder propp. Denne vannlåsen kan ikke kombineres med en clickventil (popup). Dimensjon 32mm. 

 

Denne flaskevannlåsen er for clickventil (popup). Monteres under alle servanter hvor øverste skuffen har en utsparing for vannlåsen. Flaskevannlås 1 1/4'' x 32mm. 

Flaskevannlås for standard tilkobling til baderomsservant. Både avløp og rosett medfølger.  Flaskevannlås 1 ¼’’. 

Skulle det ikke være plass til vannlåsen er det en løsning å bruke flexi avløp 1/4'' x 32 mm som monteres fra en clickventil (popup) for å enkelt å lede avløpsvannet inn i eksisterende 32mm avløpsrør. Flexi avløp for enkel kobling av avløp på servant hvor det allerede sitter en servantventil eller en clickventil. 

Montering av avløp til dobbelvask

Når man skal montere dobbelvask på badet er det behov for å få avløpsvannet inn i ett avløpsrør.  Da trenger man en t-kobling og avløpsrør: 

 • 503030071 T-kobling  
 • 503030022 Avløpsbøy.  

Dimensjoner på T-røret er 32 x 32 x 32 mm. Avløpsbøyet kan brukes både under ett dusjkabinett for få bort avløpsvannet, men også for å få til avløp under en servant eller dobbeltservant. Anbefaler bruk av Glidex 503030068 under montering. 

Tilkoblingslange

 • Hvis du trenger en forlengerslange til blandebatteriet ditt på kjøkken eller badet. Hvor slangen fra kranen er for kort ned til eksisterende rør. Skal du benytte deg av: 503030053 Forlengerslange til kran 3/8" x 10 x 0,2m. 
 • Koblingslange mellom WC og vannuttak har vi to dimensjoner: 
 • ½’’ x 3/8’’ x 0,35m =Kobling mellom wc og vannuttak 
 • ½’’ x 3/8’’ x 0,5m = Kobling mellom wc og vannuttak 
 • ½’’ x 10mm x 0,35m m slange nippel = Kobling mellom wc og vannuttak + noen kjøkkenbatterier. 
 • Tilkoblingsslange 1/2'' x 3/8'' x 0,35m brukes mest for å koble vann til ett gulvstående toalett. Koblingslangen på 35cm lengde med 1/2" enden mot sisternen og 3/8" enden mot koblingspunkt fra vegg eller gulv. 
Lenker
Min side