Nordmenn er regjerende europamestere i oppussing, og i tillegg til kjøkkenet er bad blant de mest populære rommene å pusse opp.
Som oftest er det estetiske hensyn - og ikke funksjon - som gjør at vi ønsker å fornye. Da kan en totalrenovering av baderommet bli langt mer kostbart enn nødvendig. Det å legge et nytt lag med fliser er derimot en billigere og mer tidsbesparende måte å få nytt bad på.
Før du går i gang med prosjektet, er det imidlertid noen praktiske hensyn du må ta for et best mulig resultat. Her guider vi deg gjennom ditt flis-på-flis-prosjekt.
1. Sørg for at våtromsmembranen er intakt
Noe av det viktigste du må ha klart for deg, er om våtromsmembranen er intakt.
Har du et veldig gammelt bad, kan det derfor være smartere å rive de gamle flisene først. Det er fordi gamle bad i mange tilfeller ikke er utformet i henhold til moderne standarder, som f.eks. våtromsmembran og vannsikring.
Er badet ditt under 10 år gammelt vil det etter all sannsynlighet tilfredstille moderne baderomsstandarder, og du kan trygt legge flis på flis.
I alle tilfeller kan det være lurt å sjekke om det er fuktskader på baderommet. Det er tross alt liten vits i å legge nye lfiser om store deler av badet må renoveres.
2. Legge flis på flis med varmekabler?
Har du varmekabler på badet fra før av? Det går fint an å legge flis på flis over varmekabler, men det kan muligens ta litt lengre tid å varme opp gulvet fordi varmen må trenge gjennom flere lag.
i dag finnes det imidlertid et bredt utvalg av baderomsfliser som egner seg perfekt til dette formålet - og selv med tykkere fliser vil det ikke være et nevneverdig problem.
Denne løsningen forutsetter likevel at badet ditt er relativt nytt. Varmekabler har en omtrentlig levetid på 20 år, så om rommet nærmer seg denne alderen bør du vurdere å legge nye. Nye varmekabler kan i såfall legges direkte oppå de gamle flisene.
3. Fjern løse fliser
Før du går i gang med selve flisleggingen, må du sjekke at du har et stabilt underlag.
Bank på flisene for å sjekke at de sitter ordentlig fast. Om det lyder hult, er flisene løse og må fjernes. Det betyr ikke at du må fjerne alle flisene på vegger og gulv - forhåpentligvis holder det å rive vekk noen få. Når du har fjernet løse fliser, kan du fylle igjen med gips eller mørtel.
Er det noen områder på badet som ikke er flislagt, for eksempel en glippe mellom øverste flisrad og taket? Isåfall må du også her utjevne nivåforskjellen før du kan fortsette.
Det gjør du enkelt ved å lime opp billige fliser der tomrommet er. Pass på at flisene er i samme tykkelse som de gamle.
4. Rengjør gamle fliser
Det er også viktig med rengjøring av de gamle overflatene, før du går i gang med flislegging.
Du kan enkelt gjøre det selv ved å bruke et egnet rengjøringsmiddel for å avfette og rengjøre underlaget. Gå deretter over med slipepapir for å gjøre flisene matte og klare for et nytt lag med flis.
5. Jevn ut underlaget
Som vi allerede har vært inne på, er et jevnt underlag en viktig forutsetning for et godt resultat - blant annet fordi det påvirker fallet til sluket.
Du bør være ekstra forsiktig om du planlegger å legge store fliser over småfliser. Hvis ikke hellingen på gulvet er helt jevn, kan ujevnhetene fra det gamle flisgulvet videreføres og potensielt forstørres til det nye laget med fliser.
I tillegg kan det oppstå luftlommer og spenninger mellom flislagene, som kan gjøre at de store flisene knekker. Om de nye flisene er tilnærmet lik størrelse som de gamle, er prossesen lettere.
Uansett flisstørrelse og type overflate, vil det være smart å sparkle over med avrettingsmasse eller flislim for å dekke til ujevnheter og fylle fuger. Da kan du lettere opprettholde fallet fra gulv til sluk og redusere risikoen for sprukne fliser.
6. Sikre lik høyde på gulv og sluk
Et nytt lag med flis vil naturlig nok gjøre gulvet tykkere. For å hindre nivåforskjell, må sluket derfor heves til samme nivå som gulv. Det kan for eksempel gjøres ved å bruke en forhøyningsring.
I tillegg til lik høyde mellom gulv og sluk, må fliskantene som ligger inntil være helt jevne. Du bør derfor måle opp og planlegge flisleggingen slik at du slipper å kutte disse flisene.
Har du husket alt du trenger til flisleggingen? Se vårt store utvalg av fliser og verktøy her.
Legge flis på flis på bad
Er badet ditt relativt nytt, men du føler behov for en oppgradering? Da kan flis på flis være løsningen for deg.