Skip to main content
Til toppen
Klikk og hent GRATIS i nærmeste butikk 120 dager åpent kjøp Vi Matcher Prisen på ALT Trygg handel med Vipps, kort eller Klarna
Legge flis ute? Dette bør du tenke på før du går i gang

Legge flis ute? Dette bør du tenke på før du går i gang

Et flislagt gulv er både fint, praktisk og krever lite vedlikehold - noe som gjør at uteplassen kan holde seg flott i årevis.

Et flislagt gulv er både fint, praktisk og krever lite vedlikehold - noe som gjør at uteplassen kan holde seg flott i årevis. Er du klar for en ny uteplass på en helg? Her er våre tips til hva du bør tenke på før du starter.

Hvilke fliser bør du velge?
Fliser for utendørsbruk skal være slitesterke og tåle mye over lang tid. En en god regel i vinterkalde Norge er derfor å bruke frostsikre fliser med minimalt vannoppsug. Tekstur og design spiller også en viktig rolle - velg en flis du vil synes er fin også om 10 år.

Sjekkliste for flisvalg ute:

  • Velg en porcelanato-flis. Disse er frostsikre, slitesterke og beregnet for utendørsbruk.
  • Både store og små fliser egner seg godt til uteplassen. 
  • Gå for en mellomlys eller lys farge, spesielt om du skal legge flis på en solrik plass. Mørke fliser kan bli fryktelig varme om sommeren, og kan da lettere utvide seg og løsne enn hva lysere fliser gjør. Skitt, pollen og støv synes også mindre på lyse fliser enn på mørke.
  • Skal du legge flis i garasjen, må flisene være godkjent for industriell bruk for å tåle vekten av bilen.

Les også: Sjekkliste ved kjøp av fliser

forderede underlag før leging av flis
Hvordan forbereder du underlaget?
Før du legger flisene, må du sørge for at underlaget er helt jevnt og har godt fall slik at vannet ledes i riktig retning.
 

Sjekkliste for å forberede underlaget:

  • Sørg for at underlaget er bæredyktig
  • Planlegg og sparkle et godt fall, helst 2 cm per meter
  • Led vannet mot renner eller sluk
  • Et jevnt mur- eller betongdekke er det beste
  • Legg en dampåpen, sementbasert membran på betongflater rett under flisene. Det reduserer risiko for kalkutfellinger og bidrar til å ta opp bevegelser.


Hva slags type lim bør du bruke?
Velg en frostsikker og fleksibel limtype av høy kvalitet. Flytlim gir et veldig godt resultat og hundre prosent limdekning. God limdekning er viktig for å unngå luftlommer der vann kan komme inn og fryse, mens fleksibilitet i limet gjør at det tåler at underlaget beveger seg.

Les også: Slik vasker du fliser utendørs

Hvilken type fugemasse egner seg ute?
Velg en fugemasse som er beregnet for utendørs bruk. Fuger ute skal være minst 9 mm brede for å kompensere for bevegelse ved temperaturforskjeller. Derfor er det også viktig at du husker på å legge ekspansjonsfuger mot vegg og tilstøtende elementer.

Legging av flisheller på justerbare ben

De siste årene har det blitt populært med tykke flisheller. De er flotte å se på, slitesterke og gir uteplassen et eksklusivt preg. En fordel med flisheller er at du kan velge om du vil legge flishellene som nevnt over, eller om du vil legge dem på justerbare ben. Det å legge flisheller på justerbare ben forenkler flisleggingsprosessen, samtidig som det gjør at du kan komme til under flisen ved behov.

Med disse tipsene får du en ny og lekker uteplass til deilige grillmiddager og lek!

Lenker
Min side